Att fjällvandra bland Lapplands sjöar och älvar beskrivs som väldigt kul, men även som en stor utmaning. I denna artikel samlar vi ett par handfasta råd, som bör leda till att vandringsturen både blir säkrare och roligare.
Vandra i rätt årstid
Fjällvandringssäsongen sträcker sig i regel mellan juni till september, men förutsättningarna kan förstås skifta år till år. Ni bör därför ha vetskap om hur snö- och vattenläget ter sig innan ni reser till vandringsplatsen. Detta då snö kan ligga kvar i vandringsspåren under sommaren, samt då bäckarnas vattenflöden kan skifta under vandringssäsongen.
Men vid populära vandringsmål, som befinner sig många meter över havet, likt Kebnekaise, är det dock snö året om.
Meddela vilken väg ni tar – samt när ni är tillbaka
Innan ni börjar vandra är det viktigt att ni berättar vilken färdväg som är aktuell, samt när ni beräknas vara tillbaka. Om ni inte har en anhörig som kan ta emot informationen kan ni istället meddela er stugvärd, eller nyttja Fjällsäkerhetsappen.
I många fjällstugor finns det dessutom gästböcker, där ni bör anteckna att ni passerat. Om ni tillämpar den modellen blir det enklare för sökarbetare att hitta er om en olycka skulle inträffa.
Rådfråga vana fjällvandrare
Fjällvandrare som varit med länge kan ofta bidra med tidsaktuell och korrekt information. Lokalbefolkningen, stugvärdar och personal på den lokala turistbyrån kan ofta svara på frågor som bland annat rör vattenbestånd, underlag, klädselråd och mer.
Utöver det finns även lokala fjällsäkerhetskommittéer tillgängliga, som i sin tur har stenkoll på de förutsättningar som råder vid de närliggande fjällen.
Anpassa vandringen efter väderleken
Väderleken kan skifta snabbt i fjällområdena. Ibland kan solen trycka på rejält, för att sedan försvinna, då blåst och regn kan ta vid. Under en dagsvandring kan ni uppleva många typer av väderlekar. Väderomställningar kan förstås ses som en del av charmen med att vandra, men ni bör dock se till att ha med er kläder för alla tänkbara väderomställningar.
Ni bör även ha tagit del av väderleksrapporter innan ni gett er iväg. På SMHI:s webbsida hittar ni dagsaktuell väderleks-information som alltsomoftast är mycket träffsäker. Och sist men inte minst – respektera de fjällvädersvarningar som ibland kan vara aktuella.
Konditionen bör vara på topp
Det är energikrävande att vandra, så ni bör ha förberett er fysiskt, långt innan resan bokats. I fjällen råder en arktisk miljö, som ställer stora krav på fysiken, i synnerhet när väderförhållandena inte är de bästa.
Mer specifikt bör regelbunden konditions- och styrketräning ses som en god idé, innan ni ger er ut i spåren. Och om ni inte är särskilt vältrande, välj gärna en lite enklare vandringsled.
Använd rätt hjälpmedel
En fysisk karta samt en kompass är två bra hjälpmedel. Så även en modern mobiltelefon, samt en prestandastark powerbank som klarar av att ladda mobiltelefonen flera gånger. Vi rekommenderar i synnerhet den digitala karttjänsten Google Maps, vars kartor kan laddas ner för att användas offline.
Powerbank-enheter återfinns i många elektronikhandlar, i många fall även i större livsmedelsbutiker. Google Maps är gratis, och finns tillgängligt för både Android och iOS, samt i webbläsaren.
Tänk på mat- och vattenransonen
Ta med tillräckligt med mat och vatten, som räcker för hela vandringen och lite därtill. Rent vatten kan förvisso återfinnas i naturen, men då det kan finnas bakterier eller virus i vattnet bör ni endast dricka medhavt vatten. Om vattenransonen skulle ta slut, välj att dricka vatten som trängt upp ur marken, då det nästan alltid håller en god kvalitet, och kan förtäras utan att ni riskerar att bli magsjuka.
Vatten från fjällbäckar beskrivs som relativt rent, men ni bör samtidigt ha i åtanke att fjällvattnet kan ha kontaminerats av exempelvis smuts och fågelbajs.
En vandringsupplevelse i Lappland
Nedan beskriver två vandrare sin upplevelse när de tog sig från Abisko, till Kebnekaise och vidare till Nikkaluokta.