Att låna pengar är någonting som nästan alla gör minst någon gång i sitt liv, åtminstone såvida man köper ett hus. Att köpa ett hus bland alla vackra sjöar i Lappland kostar enligt Hemnet i regel mellan 250 000 till 3 miljoner kronor, och då prisspannet för husköp är så här pass stort tänker vi hjälpa dig hitta rätt lånealternativ.

 

4 sätt att låna pengar till fastighetsköp i Lappland

  1. Ta ett snabblån, med en ränta på cirka 25 %.
  2. Ta ett bostadslån, med en ränta på cirka 1,75 %.
  3. Ta ett privatlån, med en ränta på cirka 7,5 %.
  4. Ta ett kreditkortslån, med en ränta på cirka 20 %.

Nedan pratar vi mer om de finansieringsalternativ som precis nämnts i större detalj.

 

1. Snabblån

Att ta ett lån med snabb utbetalning är en bra idé såvida du har svårt att betala hyran eller om du måste laga bilen för att kunna lämna barnen på dagis. Att finansiera ett husköp med ett snabblån är dock alltid en dålig idé, då den ränta som tillämpas i regel ligger på mellan 10 och 40 %.

Det är oftast inte heller en god idé att ta ett snabblån för att kunna finansiera kontantinsatsen för ett hus i Lappland, av exakt samma anledning. Nedan listar vi en bra resurs som lämpar sig perfekt för alla som vill läsa mer om hur det fungerar att ta ett snabblån.

 

Läs mer om vad ett snabblån är: Sms-lån / lån med betalningsanmärkning

 

2. Bostadslån

Bolån är billiga och vanligtvis förstahandsalternativet när det kommer till att finansiera sin bostad i exempelvis Luleå, där bostadspriserna är relativt höga. Räntesatsen för ett bolån ligger i regel på mellan 1 och 2 %, och den låga räntan är en konsekvens av att man pantsätter sin bostad.

Närmare bestämt gillar banker förutsägbarhet, och det faktum att de äger rätten att sälja din bostad såvida du inte kan betala av ditt lån ger dem det.

 

3. Privatlån

Om du vill finansiera ett hus i Lappland, då är ett privatlån ett mycket solitt alternativ. Ett privatlån har i regel en ränta på mellan 5 och 10 %, och lämpar sig perfekt för husköp på mellan 200 000 och 600 000 kronor. I Kalix kan du få ett hus för cirka 300 000 kronor, och det är ofta inga problem att ta ett privatlån för hela det beloppet.

Mer specifikt behöver du inte pantsätta din bostad om du tar ett privatlån för att finansiera det, och du slipper därmed betala avgiften för pantbrev som ligger på 2 % av lånebeloppet för en fastighet. Ett privatlån är dessutom ett bra alternativ för alla som vill låna till kontantinsatsen, då ett maximalt procentuellt lånebelopp på 85 % gäller enligt de svenska reglerna om amorteringskrav.

 

Tips: Läs mer om alla kända personer från Lappland.

 

4. Kreditkortslån

Ett kreditkort är generellt sätt en bra idé. Du kan få ta del av generösa bonussystem, så även rabattsystem som kan nyttjas i över 300 svenska nätbutiker. Som mest kan du ta ett kreditkortslån för cirka 200 000 kronor, och räntesatsen ligger i regel på mellan 15 och 25 %.

Att delfinansiera ett hus med ett kreditkortslån är oftast en dålig idé. Ett kreditkort ska du använda på rätt sätt för att kunna ta del av de fördelar som ett kreditkort medger. Kreditgivning, mer specifikt ränteinkomster är ett stort intäktsben för kreditkortsutfärdarna.

Därför ska du ha som vana att inte låna pengar såvida du äger ett kreditkort. Notera dock att inga avgifter för ränta tillkommer om du betalar hela det belopp som anges på månadsfakturan, men när man köper ett hus i Lappland är det förståeligt att man vill kunna delbetala lånet över en lång tidsperiod utan att höga avgifter tas ut.