I denna artikel belyser vi tre personer som satt Lappland på världskartan. Och detta genom att utmärka sig rejält inom det område, eller områden, de varit/är verksamma i. Om ni istället är ute efter att uppleva saker och ting själva, kan en vandring i Lappland vara en bra idé.

 

Anja Pärson

Anja Pärson föddes och växte upp i Tärna församling, som är beläget i nordöstra Lappland. Hon var under sin aktiva tid en av världens bästa alpinåkare, och när hon avslutat sin skidkarriär, år 2012, hade hon sju VM-guld, ett OS-guld och 42 världscupsegrar i bagaget.

Efter karriären har hon arbetat som föreläsare, expertkommentator och dessutom deltagit i nöjesjippot Lets Dance, där hon och partnern Calle Sterner kammade hem en andraplats.

 

Ingemar Stenmark

Ingemar Stenmark, född och uppvuxen i södra Lappland, är en av tidernas bästa skidåkare. Under sin karriär vann han två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar inom grenarna storslalom och slalom.

Stenmark blev synnerligen folkkär, och under 70-talet, då hans dominans var som störst – stannade arbetsplatser, skolor och till med Riksdagen upp, för att alla skulle få möjlighet att se hans åk.

Om vi bortser från skidframgångarna har Stenmark även vunnit Mästarnas mästare år 2011, där han satte rekord som står sig än idag.

 

Sofia Jannok

Sofia Jannok föddes i Arvidsjaur, och är en svensk-samisk sångare, skådespelare samt låtskrivare.

År 2009 uppträdde hon i Melodifestivalens mellanakt, då hon sjöng den klassiska Abba-låten Waterloo på samiska. Hon har dessutom varit programledare i P1, samt uppträtt i Kina vid ett flertal tillfällen. Sammanlagt har Jannok nominerats till två Grammis, men hon har ännu inte vunnit en sådan utmärkelse.

Sofia Jannok är även tätt kopplad till aktivism, då hon deltagit i ett av de årliga klimatmötena i Paris, samt spelat in antifascistiska samt antirasistiska musikstycken.