Sveriges största landskap, dvs. Lappland, är beläget i nordvästra Sverige – längsmed gränsen mot Norge. Det som främst utmärker Lappland i jämförelse med resten av våra landskap är förmodligen naturen, som till stora delar är helt orörd. Mer specifikt finns det hela sju nationalparker i Lappland, där bland annat jakt är helt förbjuden.

 

Hur kommer man till Lappland?

Flyglinjer som tar er till Lappland finns på plats, men det stora flertalet väljer att anlända med bil. E10:an, eller Europaväg 10, tar er till Lappland och vidare till Lofoten (Norge) – och korsar därmed hela landskapet.

Utöver det är Inlandsbanan fortfarande populär. Inlandsbanan är en järnvägslinje som tar er nästan 130 mil, från Östersund till Gällivare. Passagerartrafiken har dock avtagit under årens lopp, men existerar fortfarande i mindre skala.

 

Lappland – en kort historik

Kung Magnus Eriksson stiftade begreppet ”lappmark” år 1340 – och sedan dess har en hel del hänt. Mellan 1300- och 1500-talet var det birkarlarna som styrde och ställde. De delade i sin tur upp lappmarken i olika handelszoner, som kallades för Torne-, Lule- och Pite lappmarker. Under 1600-talet anslöt sig ytterligare två lappmarker, Lycksele- och Åsele lappmark. 

All lappmark beboddes helt uteslutande av samer fram till i början av 1600-talet, då även andra etniska grupper flyttade in i lappområdet. Under 16- och 1700-talet delades Lappland in i sockner, som under 1970-talet transformerades till sedvanliga kommuner.

 

Städer i Lappland

I Lappland hittar vi ett stort antal små till stora städer, och tio av dessa får sig en närmare presentation nedan.

 

Luleå

Luleå är Lapplands största stad. Nöjeslivet är stort, så även shoppingen och naturlivet. Om vi snöar in oss på just naturen finns en bräckvattenskärgård med 1.312 öar tillgänglig, så även ett antal älvar och en stor portion skog. Sist men inte minst kan norrskenet uppenbara sig mellan september till mars, såvida väderleken tillåter vill säga.

 

Kiruna

Kiruna är förmodligen mest känd för sin järnmalmsutvinning, som fått hela staden att behöva flytta på sig. Men det finns förstås mer än bara gruvor att titta på. Fjällivet är omfattande, och under sommarperioden kan ni åka skidor med midnattssolen som sällskap. Utöver det är ishotellet i Jukkasjärvi, strax utanför Kiruna, en populär semesterdestination. Som namnet antyder är hotellet gjort av is, och i ishotellet hittar ni ironiskt nog även en bastu.

 

Kalix 

Kalix bör betraktas som en relativt liten stad, med sina omkring 7.500 invånare. Väl där hittar ni en stor skärgård, där bland annat löjromssafari anordnas. Löjromssafarin beskrivs vara något annorlunda i jämförelse med ”vanliga” safariupplevelser, då alla får chans att smaka på löjrom, eller ”det röda guldet” – som anordnarna kallar delikatessen för.

 

Älvsbyn

Älvsbyn, eller Norrbottens pärla, är belägen vid Piteå älv. Den största turistattraktionen står förmodligen Storforsen för, som är norra Europas största vattenfall. I övrigt bör även den här staden räknas som liten, då invånarantalet stannar på omkring 5.000.

 

Skellefteå

Skellefteå är beläget i södra Lappland, och är ett av länets största städer, med sina drygt 35.000 invånare. Väl där hittar ni bland annat naturreservat, ett öppet kustlandskap samt en modern storstad, med shopping, restauranger, nattklubbar och annat kul.

 

Boden

I den relativt lilla staden Boden bor det strax över 18.000 invånare. Mitt i centrum hittar ni en riktigt stor campingplats, och utöver det är Boden även känt för sitt trähotell. Trähotellet är belagt i den lilla byn Harads, strax utanför Boden, där naturen är helt orörd. 

Boden har även gjort sig känt för att vara Sveriges cafétätaste stad, under 50- till 60-talet. På den tiden fanns det hela 24 caféer på plats, varav 12 av dessa var placerade i centrala Boden. 

 

Invånare i Lappland

I Lappland bor det strax under 90.000 invånare. Det kan låta mycket, och det är det förvisso, men med tanke på att befolkningen är utspridd på en stor yta – är det ofta glest mellan bebyggelserna. Den exakta befolkningstätheten uppgår till 0.82 invånare per kvadratkilometer, som kan jämföras med Stockholms kommun, där det bor 5.204 invånare per kvadratkilometer. Men även om Lappland är glesbefolkat är det ingen brist på medelstora till stora städer, som ni ser ovan.

 

Sammanfattning

Lappland är Sveriges största landskap. Samma region är bland annat känd för sitt fiske, sin fina natur, för de populära turistmålen samt för dess rika historia. Luleå, Kiruna, Kalix, Skellefteå och Boden kan nämnas som fem synnerligen intressanta städer, som alla har någonting intressant att tillföra. 

Invånarantalet motsvarar 90.000 personer, och befolkningstätheten är synnerligen gles i jämförelse med övriga landskap.